LIVE TEXT | Război în Ucraina. 233 de drone kamikaze au fost doborâte în Ucraina, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 233 de drone kamikaze au fost doborâte în Ucraina, afirmă Zelenski

Este a 239-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Peste 230 de drone kamikaze au fost doborâte în ultima lună pe teritoriul ucrainaen, a afirmat președintele Zelenski. Conectivitatea la internet a scăzut din cauza întreruperilor de curent din mai multe zone.

Volodimir Zelenski Foto Profimedia

06:00 Conectivitatea la internet a scăzut la 81% din cauza întreruperilor de curent

Conectivitatea la internet în orașul Kiev a scăzut considerabil din cauza întreruperilor de curent. Operatorul de rețea de stat Ukrenergo a pus în aplicare programul de întrerupere de curent în regiunea Kievului din 20 octombrie.

Aceste măsuri sunt necesare deoarece forțele armate ruse au avariat o mare parte din infrastructura energetică critică. Vor avea loc mai multe întreruperi regulate, fapt care va afecta și conectivitateala internet.

UPDATE 05:30 Kievul îi acuză pe ruși că plănuiesc o ”deportare în masă” a locuitorilor din regiunile anexate

Ucraina acuză Moscova că pune la care o deportare în masăa cetățenilor din regiunile recent anexate. Vladimir Putin a declara legea marțială în aceste teritorii anexate pe teritoriul ucrainean. În Herson a început deja evacuarea civililor. Rușii planifică să evacueze peste 50.000 de persoane pe celălalt mal al Niprului, potrivit news.ro .

233 de drone kamikaze au fost doborâte în Ucraina, afirmă Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în timpul discursului său de miercuri seară, că 233 de drone kamikaze iraniene au fost doborâte în ultima lună. Zelenski s-a declarat mulțumit de munca depusă de către forțele de apărare aeriană. El a transmis că rușii au epuizat stocurile de rachete cu rază lungă de acțiune și acum folosesc roiuri mari de drone iraniene ieftine pentru a provoca daune infrastructurii energetice.

UPDATE 05:00 Ocupanţii vor încerca să recruteze bărbaţi în armata lor, evitaţi acest lucru cât de mult puteţi, îi atenționează Zelenski pe ucraineni

Zelenski a transmis un mesaj persoanelor aflate în zonele ocupate de ruși în sudul și estul Ucrainei. El i-a atenționat pe aceștia că forțele ruse vor încerca să recruteze oameni în armata lor. I-a rugat pe cetățeni să evite acest lucru și să părăsească teritoriile aflate sub ocupație rusă.

"Dacă nu puteţi face acest lucru şi vă aflaţi în structurile militare ruseşti, încercaţi cu prima ocazie să depuneţi armele şi să ajungeţi în poziţii ucrainene. Şi cel mai important, protejează-ţi viaţa. Şi asiguraţi-vă că îi ajutaţi pe ceilalţi oameni care vă sunt apropiaţi. Sarcina noastră comună este să perseverăm. Să fim împotriva acestor ciudaţi", a spus Zelenski.

UPDATE 04:00 Val de inculpări în urma unor transferuri de tehnologie în Rusia

SUA au anunțat că au pus sub acuzare 12 persoane că au vândut Rusiei tehnologii americane, unele folosite chiar pe câmpul de luptă din Ucraina.

Aceste procese, asociate unor noi sancţiuni economice, rezultă din "două conspiraţii internaţionale separate menite să încalce legile şi sancţiunile comerciale americane", a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland, într-un comunicat, relatează Agerpres.

Într-unul dintre procese, cinci ruși și doi brokeri de petrol venezueleni au fost inculpați că au achiziționat din SUA componente electronice pentru avioane, radare sau rachete pe care le-au revândut unor companii rusești de armament.

UPDATE 00:00 Guvernul spaniol trimite generatoare electrice în Ucraina

Spania a anunțat că va trimite cinci generatoare electrice în Ucraina, acolo unde infrastructura energetică a avut de suferit din cauza atacurilor rusești care au lăsat pe întuneric milioane de oameni.

Având în vedere recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii electrice care au afectat grav furnizarea de energie electrică cetăţenilor ucraineni, (…) Ministerul Apărării va trimite imediat generatoare în această ţară”, potrivit unui comunicat al ministerului de la Madrid, relatează Libertatea .

Patru dintre generatoare au o putere de 400 de kilowați și al cincilea de 150 de kilowați. Cele cinci generatoare urmează să fie transferate pe cale terestră spre un centru logistic din Polonia, de unde vor fi livrate în Ucraina.

Restricții la furnizarea de electricitate în Ucraina

Ucrainenii au anunțat, miercuri, că trebuie să introducă restricții programate la furnizarea de energie electrică. Această decizie a fost luată după ce rușii au distrus cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei țării, în urma unor lovituri puternice cu rachete de croazieră și drone.

Din nefericire, potrivit noilor date, aproximativ 40% din infrastructura totală și din capacitățile noastre de generare sunt într-adevăr grav avariate”, a declarat Oleksandr Kharchenko.

Președintele Germaniei nu va mai merge la Kiev, din motive de securitate

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a anulat vizita pe care o avea planificată la Kiev, din cauza unor probleme de securitate, potrivit unui anunț făcut miercuri de biroul său.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?